Jak mikrofalówka wpływa na nasze zdrowie
Od czasu wynalezienia mikrofalówki w 1946 roku przez Percego LeBaron Spencera toczą się spory na temat wartości odżywczej i walorów smakowych potraw przygotowywanych za ich pomocą. I tak jest do dzisiaj. „Gotowanie” w kuchence mikrofalowej ma tyle samo zwolenników, co wrogów. Dlatego warto się zastanowić – unikać czy korzystać?
Plusy:
- podgrzewane posiłki mają mniej tłuszczu, niż „odsmażane” oraz mniej rakotwórczego akrylamidu i innych szkodliwych związków, które powstają podczas pieczenia
- ograniczony jest dostęp światła i tlenu co skutkuje utrudnionym tworzeniem się nadtlenków, poza tym pole elektromagnetyczne przyspiesza rozkład tych związków
- mikrofalówki niszczą niektóre niekorzystne substancje antyodżywcze występujące w warzywach, takich jak szpinak, nasiona roślin strączkowych (np. szczawiany które zmniejszają wchłanianie żelaza i wapnia z dostarczanego pokarmu)
Minusy:
- obniżenie zawartości składników odżywczych
Podgrzewanie brokułów za pomocą mikrofali obniża poziom składników odżywczych, takich jak związki fenolowe (o 10-30%) i glukozynolany (o 20%) (związki o działaniu przeciwnowotworowym). Zaleca się korzystanie z urządzeń o mocy do 500 Wat.
Kuchenki mikrofalowe zaburzają także delikatną strukturę witamin i enzymów, a gdy ich cząsteczki zostaną zdeformowane, substancje te nie są w stanie pełnić w organizmie ważnych funkcji, do których służą.
Naukowcy stwierdzili, że zawartość witaminy B12 spada o 30-40% po podgrzaniu w mikrofalówce. B12 podczas tego procesu zmienia się w nieaktywną formę witaminy. Natomiast L-Prolina (aminokwas) zawarta w pokarmie dla niemowląt może na skutek działania promieniowania mikrofalowego przybrać postać izomerów o działaniu toksycznym dla układu nerwowego i nerek (postać D-izomeru – o charakterze neurotoksycznym, trujący system nerwowy i nefrotoksycznym, trujący nerki).
- obniżenie jakości trawienia i spadek wydajności systemu immunologicznego przez zmiany, jakie zachodzą w limfie i osoczu krwi
W badaniach klinicznych dowiedziono, że gotowanie warzyw i mleka w kuchenkach mikrofalowych skutkuje zmniejszeniem stężenia hemoglobiny we krwi u ludzi, co prowadzi do niedokrwistości, gorączek, reumatyzmu oraz niedoczynności tarczycy.
- promieniowanie emitowane przez kuchenki może wywołać rozdrażnienie w ciągu dnia i zaburzenia snu w nocy, symptomy zatrucia, wieczorne bóle głowy, zaburzenia pracy serca, erekcji czy menstruacji.
- szybki czas „obróbki” potrawy, często nie wystarcza do zabicia pasożytów i chorobotwórczych mikroorganizmów. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej nie jest w stanie wyeliminować bakterii Salmonelli, które mogą znajdować się w produkcie.
- powstawanie rakotwórczych substancji
Korzystanie z plastikowych opakowań podczas podgrzewania sprzyja powstawaniu rakotwórczych substancji, które przenikają do posiłku i są wchłaniane przez organizm. Jeśli zdecydujemy się na plastikowe opakowanie, sprawdźmy, czy jest na nim symbol, który nam na to pozwala.