Jak mikrofalówka wpływa na nasze zdrowie

Od czasu wynalezienia mikrofalówki w 1946 roku przez Percego LeBaron Spencera toczą się spory na temat wartości odżywczej i walorów smakowych potraw przygotowywanych za ich pomocą. I tak jest do dzisiaj. „Gotowanie” w kuchence mikrofalowej ma tyle samo zwolenników, co wrogów. Dlatego warto się zastanowić – unikać czy korzystać?

Plusy:

  • podgrzewane posiłki mają mniej tłuszczu, niż „odsmażane” oraz mniej rakotwórczego akrylamidu i innych szkodliwych związków, które powstają podczas pieczenia
  • ograniczony jest dostęp światła i tlenu co skutkuje utrudnionym tworzeniem się nadtlenków, poza tym pole elektromagnetyczne przyspiesza rozkład tych związków
  • mikrofalówki niszczą niektóre niekorzystne substancje antyodżywcze występujące w warzywach, takich jak szpinak, nasiona roślin strączkowych (np. szczawiany które zmniejszają wchłanianie żelaza i wapnia z dostarczanego pokarmu)

Minusy:

  • obniżenie zawartości składników odżywczych

Podgrzewanie brokułów za pomocą mikrofali obniża poziom składników odżywczych, takich jak związki fenolowe (o 10-30%) i glukozynolany (o 20%) (związki o działaniu przeciwnowotworowym). Zaleca się korzystanie z urządzeń o mocy do 500 Wat.

Kuchenki mikrofalowe zaburzają także delikatną strukturę witamin i enzymów, a gdy ich cząsteczki zostaną zdeformowane, substancje te nie są w stanie pełnić w organizmie ważnych funkcji, do których służą.

Naukowcy stwierdzili, że zawartość witaminy B12 spada o 30-40% po podgrzaniu w mikrofalówce. B12 podczas tego procesu zmienia się w nieaktywną formę witaminy. Natomiast L-Prolina (aminokwas) zawarta w pokarmie dla niemowląt może na skutek działania promieniowania mikrofalowego przybrać postać izomerów o działaniu toksycznym dla układu nerwowego i nerek (postać D-izomeru – o charakterze neurotoksycznym, trujący system nerwowy i nefrotoksycznym, trujący nerki).

  • obniżenie jakości trawienia i spadek wydajności systemu immunologicznego przez zmiany, jakie zachodzą w limfie i osoczu krwi

W badaniach klinicznych dowiedziono, że gotowanie warzyw i mleka w kuchenkach mikrofalowych skutkuje zmniejszeniem stężenia hemoglobiny we krwi u ludzi, co prowadzi do niedokrwistości, gorączek, reumatyzmu oraz niedoczynności tarczycy.

  • promieniowanie emitowane przez kuchenki może wywołać rozdrażnienie w ciągu dnia i zaburzenia snu w nocy, symptomy zatrucia, wieczorne bóle głowy, zaburzenia pracy serca, erekcji czy menstruacji.
  • szybki czas „obróbki” potrawy, często nie wystarcza do zabicia pasożytów i chorobotwórczych mikroorganizmów. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej nie jest w stanie wyeliminować bakterii Salmonelli, które mogą znajdować się w produkcie.
  • powstawanie rakotwórczych substancji

Korzystanie z plastikowych opakowań podczas podgrzewania sprzyja powstawaniu rakotwórczych substancji, które przenikają do posiłku i są wchłaniane przez organizm. Jeśli zdecydujemy się na plastikowe opakowanie, sprawdźmy, czy jest na nim symbol, który nam na to pozwala.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Znajdź nas na FB