Lifestyle

Jakie ekologiczne sztućce jednorazowe warto wybierać?

Od początku 2021 roku nie powinno się używać plastikowych sztućców. Właściciele lokali gastronomicznych zobligowani są do wyboru elementów z alternatywnych surowców. W odpowiedzi na takie zapotrzebowanie, producenci wytwarzają biodegradowalne sztućce jednorazowe z różnych tworzyw. Jakie opcje można odnaleźć na rynku i czym charakteryzują się poszczególne rodzaje?

Drewniane sztućce

Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań są elementy wykonywane z drewna. Najczęściej wykorzystywanym surowcem są tkanki brzozowe. Tego rodzaju jednorazowe sztućce posiadają odpowiednią sztywność i giętkość. Dzięki temu ich używanie nie stanowi problemu. Uniwersalny materiał umożliwia stosowanie ich zarówno do zimnych, jak i gorących potraw. Choć dedykowane jednorazowemu użyciu, sztućce wykonane z drewna łatwo się myje, dzięki czemu mogą być również opcją do wielokrotnego wykorzystania. Ciekawym pomysłem są modele stylizowane na akcesoria w stylu vintage. Podobne właściwości posiadają sztućce jednorazowe wykonane z bambusa. Są również trwałe i mogą być wykorzystywane do spożywania potraw w różnej temperaturze. Bambus jest rośliną szybkorosnącą. Ze względu na to, wykonane z niego elementy będą dobrym wyborem dla osób, które nie chcą wykorzystywać surowców drzewnych.

PLA i otręby

PLA to kompostowalny materiał otrzymywany między innymi z mączki kukurydzianej. Właściwości wytwarzanych z niego sztućców jednorazowych nie odbiegają od tych wykonywanych z plastiku. Nie wyginają się i nie kruszą. Mogą być stosowane do spożywania zarówno zimnych, jak i gorących dań. W piekarnikach i mikrofalówkach zachowują odpowiednie właściwości w temperaturach do 80 stopni. Ciekawym rozwiązaniem są elementy wytwarzane z otrąb pszennych. W ich składzie znajduje się zarówno PLA, jak i wspomniane otręby. Tego rodzajesztućce jednorazowe rozkładają się wyjątkowo szybko. Posiadają odpowiednie właściwości mechaniczne. Nadają się do spożywania posiłków w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Przeznaczone są do krótkotrwałego kontaktu z żywnością, w związku z czym mogą być wykorzystywane wyłącznie jednorazowo.

Na rynku odnaleźć można również sztućce wykonane z papieru. Ze względu na swoje właściwości sprawdzą się najlepiej w przypadku krótkiego, jednorazowego użytkowania. Dobrym pomysłem są papierowe łyżeczki do lodów i widelce do dań typu fast food. Producenci oferują bardzo szeroką gamę różnorodnych alternatyw dla produktów plastikowych. Możliwe jest więc dopasowanie produktów do indywidualnego zapotrzebowania każdego lokalu.

Dodaj komentarz

Znajdź nas na FB