Jakie ekologiczne sztućce jednorazowe warto wybierać?
Od początku 2021 roku nie powinno się używać plastikowych sztućców. Właściciele lokali gastronomicznych zobligowani są do wyboru elementów z alternatywnych surowców. W odpowiedzi na takie zapotrzebowanie, producenci wytwarzają biodegradowalne sztućce jednorazowe z różnych tworzyw. Jakie opcje można odnaleźć na rynku i czym charakteryzują się poszczególne rodzaje?
Drewniane sztućce
Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań są elementy wykonywane z drewna. Najczęściej wykorzystywanym surowcem są tkanki brzozowe. Tego rodzaju jednorazowe sztućce posiadają odpowiednią sztywność i giętkość. Dzięki temu ich używanie nie stanowi problemu. Uniwersalny materiał umożliwia stosowanie ich zarówno do zimnych, jak i gorących potraw. Choć dedykowane jednorazowemu użyciu, sztućce wykonane z drewna łatwo się myje, dzięki czemu mogą być również opcją do wielokrotnego wykorzystania. Ciekawym pomysłem są modele stylizowane na akcesoria w stylu vintage. Podobne właściwości posiadają sztućce jednorazowe wykonane z bambusa. Są również trwałe i mogą być wykorzystywane do spożywania potraw w różnej temperaturze. Bambus jest rośliną szybkorosnącą. Ze względu na to, wykonane z niego elementy będą dobrym wyborem dla osób, które nie chcą wykorzystywać surowców drzewnych.
PLA i otręby
PLA to kompostowalny materiał otrzymywany między innymi z mączki kukurydzianej. Właściwości wytwarzanych z niego sztućców jednorazowych nie odbiegają od tych wykonywanych z plastiku. Nie wyginają się i nie kruszą. Mogą być stosowane do spożywania zarówno zimnych, jak i gorących dań. W piekarnikach i mikrofalówkach zachowują odpowiednie właściwości w temperaturach do 80 stopni. Ciekawym rozwiązaniem są elementy wytwarzane z otrąb pszennych. W ich składzie znajduje się zarówno PLA, jak i wspomniane otręby. Tego rodzajesztućce jednorazowe rozkładają się wyjątkowo szybko. Posiadają odpowiednie właściwości mechaniczne. Nadają się do spożywania posiłków w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Przeznaczone są do krótkotrwałego kontaktu z żywnością, w związku z czym mogą być wykorzystywane wyłącznie jednorazowo.
Na rynku odnaleźć można również sztućce wykonane z papieru. Ze względu na swoje właściwości sprawdzą się najlepiej w przypadku krótkiego, jednorazowego użytkowania. Dobrym pomysłem są papierowe łyżeczki do lodów i widelce do dań typu fast food. Producenci oferują bardzo szeroką gamę różnorodnych alternatyw dla produktów plastikowych. Możliwe jest więc dopasowanie produktów do indywidualnego zapotrzebowania każdego lokalu.