Kuchnia

Jak przygotować idealne pierogi?

Jedną z potraw, która na stałe wpisała się do kuchni polskiej są oczywiście pierogi. Prawdopodobnie nie ma osoby, która nie miała możliwości spróbowania ich smaku, albowiem wariacji na temat sposobów ich podawania i przyrządzania jest tak wiele, jak pomysłów, co do ich degustacji. Z mięsem, kapustą i grzybami, owocami, serem, kaszą, a może soczewicą?

Historia pierogów

Jest sporo koncepcji mówiących o tym, skąd wzięło się to danie. Jedna z nich zakłada, że zostały przywiezione w XIII wieku przez Jacka Odrowąża, który zabrał je z Kijowa na ziemie polskie. Nie ulega jednak wątpliwościom, że tradycja pierogów jest wschodniosłowiańska, a recept na ich przygotowanie dotarł we wszystkie, nawet najbardziej odległe zakątki świata. I choć początkowo nadziewano je wyłącznie serem i podawano jako deser, później powstało wiele innych sposobów na ich wypełnianie, zachowujących ten sam smak i walory, co ich poprzedniczki.

Jak powstają?

Pierogi to danie, które często spotykamy na polskich stołach. Nie wymaga dużo nakładów finansowych, za to jest dość żmudne i pracochłonne. Niemniej jednak, ostateczny smak skutecznie rekompensuje wysiłek związany z ich przyrządzeniem. Przyjęło się, że powstają z cienkiego, wypełnionego farszem, ciasta, które po ulepieniu może być zarówno smażone, gotowane, jak i pieczone. W zależności od preferencji smakowych, podawane na słodko, jak i słono. Pierogi nadziewać można dosłownie wszystkim, począwszy od warzyw i mięs, po ryby, sery, owoce czy bakalie. Jako, że podstawowym wyznacznikiem ciasta jest grubość, nie można do nich zaliczyć ani pyz, knedli, ani chociażby leniwych pierogów, gdyż nie zawierają farszu. Sporo dowolności pozostawia wykonującemu sposób zawijania nadzienia oraz ostateczny ich kształt.

Jak to jest z tym ciastem?

Tak, jak wiele jest sposobów na wypełnianie pierogów farszem, tak równie dużo możemy spotkać przepisów na przygotowanie ciasta. Z jajkiem, a może bez? Z zimną, ciepłą, a może gorącą wodą? Tak naprawdę każdy, kto lubi http://pierogarka.pl/menu/pierogi/ pierogi, ma swój własny, ulubiony i sprawdzony sposób na przyrządzenie. Jeden z powszechniej stosowanych przewiduje następujące składniki.
• 1 kg mąki pszennej typ 500,
• 120 ml oleju,
• około 400 ml gorącej wody (przegotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
• 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki łączymy, powoli dodając wodę. Można to robić ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane pierogi wałkujemy i nadziewamy ulubionym farszem.

Dodaj komentarz

Znajdź nas na FB