Garść żywnościowych ciekawostek
Jako studentce dietetyki wielką frajdę sprawia mi wyszukiwanie przeróżnych ciekawostek dotyczących jedzenia. Tak więc oto kilka ciekawostek, jakie udało mi się wyszukać w ostatnim czasie. Ciekawe o ilu z nich mieliście pojęcie, a które z nich są dla was kompletną nowością… Dacie znać w komentarzu :)?
CZY WIESZ ŻE:
- 1kg cytryn zawiera więcej cukru niż 1kg truskawek,
- Miód to jedyny produkt spożywczy, który się nie psuje. Archeolodzy znaleźli baryłkę miodu w grobowcu faraona – podobno smakował wybornie.
- Przeciętny Amerykanin zjada rocznie 10 kg pomidorów, z czego ponad połowę w postaci ketchupu i sosów pomidorowych.
- Miliard ślimaków rocznie kończy życie jako posiłek dla człowieka.
- Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą odwiedzić 4 miliony kwiatów i przelecieć dystans odpowiadający czterokrotnemu okrążeniu ziemi.
- Ryby serwuje się z cytryną – to tradycja sięgająca średniowiecza, kiedy wierzono, że sok z cytryny rozpuści połkniętą przez pomyłkę ość.
- W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku 80% kur w USA hodowano na wolnych wybiegach. Trzydzieści lat później było ich tylko 1%.
- Kapusta może składać się w 91% z wody.
Na dzisiaj chyba wystarczy. A jak tam z waszą motywacją do ćwiczeń i bycia fit? Dajemy radę?