Kuchnia

Garść żywnościowych ciekawostek

Jako studentce dietetyki wielką frajdę sprawia mi wyszukiwanie przeróżnych ciekawostek dotyczących jedzenia. Tak więc oto kilka ciekawostek, jakie udało mi się wyszukać w ostatnim czasie. Ciekawe o ilu z nich mieliście pojęcie, a które z nich są dla was kompletną nowością… Dacie znać w komentarzu :)?

CZY WIESZ ŻE:

  • 1kg cytryn zawiera więcej cukru niż 1kg truskawek,
  • Miód to jedyny produkt spożywczy, który się nie psuje. Archeolodzy znaleźli baryłkę miodu w grobowcu faraona – podobno smakował wybornie.
  • Przeciętny Amerykanin zjada rocznie 10 kg pomidorów, z czego ponad połowę w postaci ketchupu i sosów pomidorowych.
  • Miliard ślimaków rocznie kończy życie jako posiłek dla człowieka.
  • Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą odwiedzić 4 miliony kwiatów i przelecieć dystans odpowiadający czterokrotnemu okrążeniu ziemi.
  • Ryby serwuje się z cytryną – to tradycja sięgająca średniowiecza, kiedy wierzono, że sok z cytryny rozpuści połkniętą przez pomyłkę ość.
  • W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku 80% kur w USA hodowano na wolnych wybiegach. Trzydzieści lat później było ich tylko 1%.
  • Kapusta może składać się w 91% z wody.

Na dzisiaj chyba wystarczy. A jak tam z waszą motywacją do ćwiczeń i bycia fit? Dajemy radę?

Dodaj komentarz

Znajdź nas na FB