ZdrowieKuchnia

Zielone warzywa i rośliny źródłem zdrowia

Zielone warzywa są bogate w chlorofil. Ten zielony barwnik niezbędny jest w procesie fotosyntezy do pozyskiwania pożywienia przez rośliny. Ma również duże znaczenie dla człowieka w diecie. Nacje, które spożywają duże ilości zielonych roślin są zdrowsze. Wystarczy spojrzeć na polecaną kuchnię śródziemnomorską, które podstawą są także zdrowe sałatki, jak i kuchnię japońską, która nie może obyć się bez różnych gatunków zielonych alg. Ponieważ mają one specyficzny smak można je zastąpić suplementem diety chlorellą, która stanowi 100% sproszkowaną algę. Jeśli zastanawiałeś się dlaczego zielone warzywa są źródłem zdrowia, to poniżej znajdziesz odpowiedź.

Zapewnienie równowagi kwasowo-zasadowej

Wszystko w przyrodzie musi pozostawać w równowadze. Tak jest również w przypadku organizmu ludzkiego i równowagi kwasowo-zasadowej. Dlatego spożywając produkty o odczynie kwasowym takie jak kawa, mięso, a także wszelka przetworzona żywność, należy zadbać o dostarczanie w tym samym czasie produktów o odczynie zasadowym. Wśród nich na czoło wysuwają się zielone warzywa, które skutecznie neutralizują kwasowe PH. Oczywiście, aby mogły one dostarczać niezbędnych składników odżywczych czyli witamin i minerałów muszą być podane najlepiej w formie surowej. W procesie gotowania niestety tracą swoje cenne własności odżywcze, gdyż większość ginie w temperaturze powyżej 42 stopni Celsjusza. Zawsze można również wybrać chlorellę, która ma jeszcze więcej pozytywnych właściwości.

Usunięcie z organizmu toksyn – neutralizacja nieprzyjemnych zapachów

Wiele zielonych warzyw ma szczególną właściwość,a dokładnie są w stanie usuwać z organizmu metale ciężkie. Szczególnie dobre są tutaj algi morskie, a wśród nich chlorella. Ten suplement jest w stanie wiązać szkodliwe toksyny, które usuwane są z organizmu w procesie przemiany materii. Dzięki temu również wydzielany pot nie jest tak intensywny, wszak to jedna z dróg, którą usuwane są szkodliwe składniki uboczne procesów metabolicznych. W ten sam sposób niwelowany jest przykry zapach z ust. Żucie pietruszki to znany sposób na oczyszczenie jamy ustnej, kiedy nie ma możliwości umycia zębów. Metale ciężkie są obecne w pożywieniu, a także w powietrzu i wodzie, zatem ich eliminacja może spowodować, że poczujesz się wyraźnie lepiej. Podtrucie metalami ciężkimi ma nieswoiste objawy, a gromadzenie się szkodliwych toksyn przez lata prowadzi do chronicznych bóli głowy, czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Suplement diety chlorella dodawany do posiłków sprawi, że łatwiej będzie schudnąć, dzięki zniwelowaniu efektu napadów kompulsywnego objadania się przez zapewnienie stabilnego poziomu cukru we krwi.

Pozytywny wpływ na układ krwionośny

Chlorofil ma niemal taki sam skład chemiczny jak krew, a jedyną różnicą jest obecność w zielonym barwniku magnezu, a w krwi – żelaza. Dlatego zielone warzywa mogą dobrze wpływać na zmniejszenie się obrzęków i żylaków. Ponadto dzięki zawartości kompleksu witamin A, C i E, a przede wszystkim witaminy K – pozytywnie wpływają na prawidłową krzepliwość krwi. Dzięki temu rany szybciej się goją. Oczyszczają również krew ze złogów, które powodują problemy miażdżycowe. Jedną z ważniejszych zalet spożywania zielonych warzyw jest regulowanie poziomu cukru we krwi. Stabilizacja na właściwy poziomie pozwala unikać gwałtownych spadków energii i przemęczenia.

Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego

Spożywanie zielonych warzyw, szczególnie tych, które zawierają najwięcej chlorofilu jest korzystne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzieje się tak z powodu znacznej zawartości wody, a także błonnika. Dla systemu odpornościowego ważna jest z kolei ilość nie tylko witamin, ale również potasu, magnezu i żelaza. W zielonych warzywach tych składników jest pod dostatkiem.

Dieta bogata w lubczyk, pietruszkę, koper, groszek, brokuły czy szpinak to źródło zdrowia dla narządów wewnętrznych, ale również stanu skóry. Faktem jest, że obecne w zielonych warzywach witaminy A, C i E tworzą płaszcz hydrolipidowy naskórka, zapewniając prawidłowy poziom nawilżenia skóry, która wygląda młodziej i promienniej.

Dodaj komentarz

Znajdź nas na FB