Rozgrzewający krem pomidorowo-paprykowy

Ostatnio krem paprykowo-pomidorowy jest moim rozgrzewającym faworytem na zimowe dni. Z dodatkiem chilli pobudza nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.

Składniki:

  •  3 średnie papryki czerwone
  •  pomidory w puszcze
  •  papryczka chilli, 1 strączek
  •  czosnek, 2 ząbki
  •  cebula, 2 średnie
  •  sól, do smaku
  •  bulion warzywny, 200 ml
  •  śmietana, 1 łyżka

Papryki myję, kroję na pół, wydrążam gniazda. Układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam delikatnie oliwą z oliwek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, piekę około 20-30 minut (aż skórka zczernieje). Gorące, upieczone papryki przekładam do foliowej torebki, zawijam, pozostawić na około 10 minut. Papryki obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Cebulkę drobno siekam, czosnek przecinam przez praskę, chilli przecinam, wydrążam nasionka, kroję.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulkę, czosnek i chilli, chwilę jeszcze smażę. Dorzucam pokrojoną paprykę i pomidory razem z sokiem, chwilę duszę. Dodaję bulion warzywny, gotuję około 15 minut. Można dodać soli do smaku. Gotową zupkę miksuję blenderem. Podaję z kleksem śmietanki, kroplą oliwy i ewentualnie słonecznikiem.

Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno jako chłodnik.

Dodaj komentarz

Znajdź nas na FB