Chleb na zakwasie, czyli prozdrowotne kulinaria

Coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co jemy. Jeszcze kilka lat temu skład był właściwie nieistotny dla konsumentów, więc rzadko czytali tylne części etykiet. Gdy jednak coraz częściej słyszy się na temat właściwości prozdrowotnych prawdziwej żywności pozbawionej konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku, chętniej sięgamy po wysokogatunkowe produkty spożywcze. Jednym z takich przykładów są chleby na zakwasie. 

Jakie mają one właściwości, dlaczego warto je wybrać i gdzie należy szukać? Czy ciężko samodzielnie zrobić chleb na zakwasie w domowych warunkach? Odpowiadamy na wszystkie pytania i szukamy rozwiązań, które usatysfakcjonują wszystkich. Zdaj się na nasze doświadczenie i sprawdź, co przygotowaliśmy w dalszej części materiału. 

Smak, aromat i sytość

Często klienci marketów skarżą się, że pieczywo pochodzące z ich piekarni, jest napompowane, lekkie i ciężko jest się nim najeść. Dodatkowo może pojawić się problem ze zbyt szybkim schnięciem takiego chleba lub bułek, co uniemożliwia konsumpcję nawet dobę po zakupie. Warto zatem zastanowić się nad tym, czy chleby na zakwasie odmienią nasze samopoczucie. Otóż zazwyczaj są one o wiele bardziej zwarte, gdyż nie posiadają tak dużej ilości wypełniaczy i produktów spulchniających, które są tak znienawidzone przez klientów. Ich zapach i smak są o wiele bardziej intensywne, a sytość to jedynie dodatek, który powinien zaspokoić nasze potrzeby. 

Markety kontra rodzinne piekarnie

Chcesz wybrać produkty lepszej jakości? W takim razie znajdziesz chleb na zakwasie w niewielkich piekarniach, które zazwyczaj są niewielkimi rodzinnymi działalnościami i na miejscu pieką swoje wyroby. Ich produkty zazwyczaj są w zbliżonej cenie, lecz codziennie możesz liczyć na świeże pieczywo. Dodatkowym atutem jest fakt, że zawsze możesz zapytać, kiedy będzie ciepła partia pieczywa. 

Zrób to sam! 

Masz czas i chęci na samodzielny wypiek? Chleby na zakwasie to często nieco wyższa szkoła jazdy, która może oczekiwać od nas nieco więcej umiejętności, niż podstawowe ciasto drożdżowe, które wykorzystujemy nie tylko do produkcji domowej pizzy, ale również do bułek itp. 

Czego zatem potrzebujesz, by zrealizować swoje plany w sposób satysfakcjonujący i doprowadzić proces produkcji do końca? Jest to stosunkowo proste zadanie, ponieważ wystarczy znaleźć przepis. Obecnie w sieci znajdziemy mnóstwo interesujących propozycji, dzięki którym wykonamy własny chleb na zakwasie. Potrzebujemy jedynie dostępu do internetu lub przepisów w tradycyjnych książkach, formy, produktów i piekarnika. Reszta zależy jedynie od tego, czy będziemy trzymać się przepisu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Znajdź nas na FB